Een duurzame sociale leefomgeving

Eerste project KLUER van start: Heerenveen Smit-Breedpad

In Heerenveen is gestart met het eerste woningbouwproject volgens het KLUER-concept. In opdracht van Accolade worden op het terrein Smit-Breedpad door Bouwbedrijf Lont 16 energiezuinige woningen ontwikkeld en gebouwd. Vanuit de KLUER-filosofie kijkt men, samen met omgevingspsycholoog Joren van Dijk, anders naar de gebiedsontwikkeling. Er wordt niet alleen gekeken naar het bouwen van huizen, maar ook naar het creëren van een duurzame en sociale leefomgeving.

 

Ontwikkeling

Uitgangspunt voor het woningbouwproject in Heerenveen was het originele stedenbouwkundigplan. Hierop zijn vervolgens woningen ontwikkeld: Plan Breedpad. Dit plan is in een workshop besproken met alle betrokkenen - Accolade, gemeente Heerenveen, Arcadis, Alynia Architecten en Bouwbedrijf Lont - en dankzij teamgeest en professioneel vakmanschap verder doorontwikkeld. Na een tweede sessie met de architect en het bouwbedrijf kon de gemeente Heerenveen het plan vervolgens uitwerken tot het definitieve project Breedpad waarvan de bouw inmiddels is gestart.

 

Ontmoeting

Voor Breedpad vertaalt dit zich in het autoluw maken van het woongebied. Er komt extra parkeerruimte langs de Van Cuykstraat, bij de entree van het woongebied. Hierdoor is er in het gebied zelf meer ruimte voor openbaar groen, voor een binnentuin, speeltoestellen en een ‘cul du sac’; een plek voor ontmoeting. Dit vergroot de onderlinge verbondenheid tussen de bewoners en het verhoogt de veiligheidsgevoelens. Mensen kennen en herkennen elkaar en buitenstaanders sneller. Naast de traditionele voordeuren komen aan de voorkant van de woning openslaande tuindeuren. En iedere woning heeft een bankje in zijn voortuin, wat natuurlijke ontmoetingen tussen buren bevordert.

 

Energiezuinig

De 16 woningen op het voormalige terrein van ijzerhandel Smit, liggen straks dicht bij Station Heerenveen en op loopafstand van het centrum. De woningen zijn zeer energiezuinig door een hele goede isolatieschil en het gebruik van zonnepanelen én zijn bovendien ‘all-electric’. De woningen hebben twee slaapkamers, vloerverwarming op de begane grond en elektrische verwarming op de eerste verdieping. De hoekwoningen aan de zuidzijde zijn voorzien van een raam aan de zijkant.

 

De planning

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van Breedpad zijn begin dit jaar gestart. Naar verwachting worden de woningen in september 2019 opgeleverd.