Smit Breedpad

Accolade bekent Kluer

Opdrachtgevers

Accolade

Omvang

16 nieuwbouw eengezinswoningen

Status

Opgeleverd

Galerij

‘We gingen bewust het avontuur aan door af te wijken van de oorspronkelijke uitvraag. In plaats van 16 woningen aan een doorgaande straat te ontwerpen, kwamen we met een autoluwe woonbuurt met extra aandacht voor ontspanning en ontmoeting. Omwonenden, en later ook de bewoners, hadden in de inrichting van het openbare gebied een belangrijke stem.’

Gerard van der Duim,
Lont

Vertrekpunt:
we vragen
het de wijk

In principe was dit een uitvraag die alleen ruimte gaf voor woningontwerp van eengezinswoningen. Kluer betrok hier heel bewust ook het buitengebied óm de woningen bij. Daarvoor gingen we de buurt in. Wat voor type mensen wonen hier? Waarvoor moeten we ruimte maken? Een ‘thuis’ gaat ook over meer dan alleen stenen. Het gaat ook over wat zich buiten de muren afspeelt, de sfeer in het buitengebied.

Invloed

Ons ontwerp is onderbouwd met de uitkomsten van een enquête onder omwonenden. Nadien hebben twee bijeenkomsten voor buurtbewoners en de toekomstige huurders plaatsgevonden. Voor de aanwezigen een moment om hun stem te laten gelden in de inrichting van het terrein. Van de drie ontwerpen uit bijeenkomst 1 besloten de bewoners een combinatie te maken. Deze is in bijeenkomst 2 verder uitgewerkt.

Sociale ontmoetingen

Tussen de woningblokken is een autovrij gebied. Hierdoor is het aantrekkelijker om buiten te verpozen – voor kinderen om op de ‘straat’ te spelen en voor volwassenen om een wandeling of een praatje met elkaar te maken. Door de openslaande glazen deuren in de voorgevel ervaart men ook binnenshuis een extra connectie met wat er buiten in het autovrije gebied gebeurt.

In de gevel, naast de voordeur, is een bankje opgenomen. Hier kan een bewoner op zaterdagochtend een kop koffie drinken in de zon en een gesprekje aanknopen met de buren.

In de bijeenkomsten van de plan- en bouwfase begeleiden wij buren in het kennismaken met elkaar. Ook in dit geval hebben de buren elkaar goed leren kennen. Al tijdens de eerste bijeenkomst hebben zij gezamenlijk besloten allemaal dezelfde schutting te willen. Na de bijeenkomst hebben ze dit zelf opgepakt. De schutting is er gekomen en hebben ze daadwerkelijk samen geplaatst.

Ontspanning

Een bankje in het groen. De ontmoetingsplek van banken in een halvemaan-opstelling. De beschutting van de eigen achtertuin. Het groene uitzicht vanaf de bank in de woonkamer. Een rondje wandelen in de buurt en de omringende wijk. De bewoners kiezen op elk moment hun eigen manier van ontspanning.

Beweging

Door de ligging van de parkeerplaatsen buiten de buurt, ontstaat een autovrij binnengebied waar spelen en bewegen ‘op straat’ mogelijk is. Bewoners gaan wandelend van parkeerplaats naar voordeur (en andersom).

VergRoening

De woningen zijn all-electric (dus geen gas-aansluiting) en hebben zonnepanelen op de platte daken. Er is een hogere schilisolatie toegepast dan het door de overheid vereiste minimum. Door de keuze voor een doorzonwoning met een grote living en open keuken, verwarmt de zon de gehele begane grond.

In de buurt zijn lage, groene heggen geplant. In het binnengebied loopt een groene grasstrook met bomen, waarop bewoners vanuit hun woning vrij zicht op hebben dankzij de grote, openslaande glazen tuindeuren. Er is gekozen voor boomsoorten die niet hoger groeien dan de huizen, zodat de zon vol op de zonnepanelen blijft schijnen.

Differentiatie

De huizen met twee slaapkamers lenen zich voor een gevarieerde huurdersdoelgroep. De woonfuncties zijn verder duidelijk afgebakend. Aan de voorzijde van de woningen is een zachte overgang van de eigen voortuin naar de groene middenbaan in het autovrije gebied, waardoor het buitengevoel toeneemt. De halve maan van banken, op de kop van het parkeerterrein, nodigt uit om te zitten en te genieten van de omgeving.